glejbjerglogo.jpg (36260 byte)

Startside
Op
Sidste nyt
Det sker
Fremtidsdag
Byfest09
Bo i Glejbjerg
Lokalråd
Ledige jobs
Mini-Bladet
Skole/Pasning
Fritid
Erhvervsliv
Foreninger
Links
Om os
videoklip
Det skete
Nyhedsbrev

Optimeret til: IE6+ 

  Resolution 800x600 +

Webansvarlige:
Ina T. Andersen
Conny Callesen

Teknik:
 
Bojan Visnjic

 

 

 

15. maj 2009

7. klasse-debatten lever videre

SKOLE: Følg med i mediedebatten om den fremtidige placering af 7. klasse med lokale briller.

 

Debatten i Jyske Vestkysten omkring kommunens beslutning om at flytte 7. klasserne fra de lokale skoler til overbygningsskoler har afstedkommet en del reaktioner - heraf synspunkter fra lokale borgere i Glejbjerg (læs tidligere synspunkter her og her).

 

Anette Førgaard Pedersen: Nu hører man jo så meget.....

 

Nu hører man jo så meget, når man er i Brugsen. Og emnet "7. klasse" er hedt herude i Glejbjerg.

 

F.eks. har jeg hørt, at Bent Jørgensen skulle have sagt, at han var ”fuldstændig overbevist om”, at det er til børnenes bedste, at 7. klasserne flyttes fra fødeskolerne til overbygningsskolerne. At det, når forandringens vinde blæser, er mere smart at bygge vindmøller end at bygge læhegn – det kunne jeg godt følge – men at vi i landsbyerne ikke var åbne for vindmøller – nytænkning – og godt i gang med at grave os ned. At vi med andre ord ikke er i stand til at se, hvad der er til vores eget bedste. At høringssvarene fra skolebestyrelser og andre absolut ikke gav vetoret – at det blev hørt, men at hans egen beslutning om den sag for længst var taget.

Jeg var hjemme og tjekke op på min politiske viden. Jeg fandt ud af, at jeg er rigtig nok på, at Liberalisme er en tro på, at det enkelte menneske ved, hvad der er godt for ham – skal have mulighed for at træffe et frit valg. Jeg måtte helt over i Marxismen – betonkommunismen – for at finde synspunkter om, at ”pøblen ikke ved, hvad der er godt for dem” – og at det er ledernes ansvar at revolutionere verden – gennemføre det, der er bedst for dem. I den konservative tankegang er der også tesen om, at faderfiguren ind imellem må træffe nogle beslutninger på vegne af personen, der ikke er i stand til at træffe dem selv. Men ikke i liberalismen…..

Det kan således nok ikke passe, at jeg har hørt, at Bent Jørgensen mener, at han ikke hører på, hvad vi mener om 7. klasse-sagen herude i byerne, som det drejer sig om?. Det er ikke en liberal tankegang, at vi er så ukloge på, hvad vi mener, er det bedste for os og vore børn. Og der er jo protester fra samtlige byer, hvis skole rammes af forslaget.

Så skulle det da være fordi, at han - som Hans Ole Jørgensen anfører i JV - er nødt til at træffe en upopulær beslutning, fordi det er det bedste for hele kommunen. Dette er jo vilkårene i et demokrati. Det er jeg med på. Jeg har bare ikke hørt, at borgerne i Vejen, Brørup og Holsted skulle få noget ud af, at skolerne dér får tilført eleverne fra 7. klasse fra mindre skoler. Bliver undervisningen for eleverne dér bedre af, at der bliver flere elever? Der er da pladsmangel nok og pædagogiske udfordringer – så umiddelbart lyder argumentet derfor ulogisk – men det kan da godt være. at borgerne i storbyerne ønsker vore børn også. Det kan da også være, at det er, fordi man sparer penge samlet i kommunen ved at flytte 7.klasserne. Det kan jeg dog ikke helt forstå, for der kommer da udgifter til buskørsel etc. og klassestørrelsen på de fleste fødeskoler er så store, at vi ikke kan opnå besparelse ved større klasser på overbygningsskolerne? Jeg mener at have hørt, at argumentet for det hele er, at det bliver lettere at have liniefagslærere til alle fag. Vi har ellers kompetente lærere på Åstrup til alle fag – så det må de da også have på de store skoler - ellers må man få det.

Endelig anfører Hans Ole Jørgensen i JV, at det ”antageligt” vil blive lettere med forældresamarbejde, når man har både 7., 8. og 9. klasse samlet. Gad vide hvordan efterskolerne så bærer sig ad med at etablere et sådant? Og hvorfor mon forældrene er så ”dumme” at de frivilligt vælger, at deres børn kun skal gå et år ad gangen et sted? Er det igen den uvidende-pøbel-tankegang vi har med at gøre.

Jeg søger at forstå - søger argumenterne, der måtte være. Men kan ikke få det til at falde på plads.

Jeg må derfor spørge ham selv – Bent Jørgensen. Jeg er sikker på, at der må være gode saglige, veldokumenterede argumenter, siden han ikke vil lytte til de mennesker, det hele handler om. Hans Ole Jørgensens vage ”hele kommunens interesse”, ”umiddelbart må det være hensigtsmæssigt” og ”antageligt vil det blive nemmere” er ikke nok.

Slut med ”Brugssnak”, gætterier og formodninger. Kunne vi ikke få nogle argumenter fra forslagsstillerne direkte, så det er slut med at gætte sig frem?

 

Rita Lykke Hungeberg: Hvor blev dialogen af?

 

Fra politisk side er der i skoledebatten tidligere blevet anført, at der har været masser af dialog.

 

Uden at komme nærmere ind på, hvad der tidligere er foregået, må jeg nu konstatere, at dialogen på nuværende tidspunkt er ikke-eksisterende. Der er på jv.dk og i den trykte avis stillet mange relevante spørgsmål til politikerne, og der er mange, der som jeg venter på svar på disse spørgsmål i samme forum, som de er stillet.

 

Flytningen af 7. klasserne til overbygningsskolerne begrundes med en sikring af kvaliteten. Nu sikres eller højnes kvaliteten jo ikke af en flytning i sig selv, lige som et samarbejde ikke er betinget af samme geografiske placering. (Det ville i så fald se skidt ud for mange erhvervsvirksomheder).

 

Jeg kan kun tilslutte mig, at kvaliteten skal sikres og forbedres. Det er til gavn for alle. Men jeg mener, at rækkefølgen er forkert. Start med at forbedre kvaliteten før der i tæt samarbejde med alle involverede skoler drøftes, hvad der fremover skal ske. I den forbindelse er det naturligt at efterlyse en klar definition af den kvalitet man vil opnå. – En definition, der skal være målbar, da man ellers ikke senere kan følge op på, om målet nås.

 

Jeg tror på, at vores politikere må være godt forberedt på de spørgsmål og kommentarer, der er kommet fra forældre på de små skoler. Jeg antager, at hvis vores politikere ikke havde siddet i byrådet, men i stedet havde været forældre på de berørte skoler, ville de som de engagerede mennesker de er, have været de første til at gå ind i kampen for bevarelse af

7. klasserne.

 

Kære politikere – kom nu frem med argumenterne og jeres svar på de mange spørgsmål der er stillet.

 

Læs mere

Åstrup Skole i Glejbjerg

Søg din indflydelse i 7. klasse-sagen - nyhed af 14. maj 2009

Lad argumenterne tale i 7. klasse-sagen - nyhed af 14. maj 2009

Fortsat debat om fremtidens 7. klasse - nyhed af 9. maj 2009

Debat om fremtidens 7. klasse - nyhed af 5. maj 2009

Skolebestyrelsens vigtigste argument er kvalitet - nyhed af 6. maj 2009

Jyske Vestkysten

 

 

glejbjerglogofarver.jpg (38622 byte)

Erhvervsdrivende og foreninger

Dagli' Brugsen


GGI


Åstrup Sognearkiv

 

Glejbjerg KFUM IF


John Kristensen
 

Børnehuset
 

Åstrup Menighedsråd
 

Andelskassen


Glejbjerg Borgerforening
4H
 

GSF
 

Glejbjerg
 Antenneforening

 

Hotel Glejbjerg

 

Opdateret: 04. februar 2010